Hos WeShelter går de på arbejde for at styrke mental sundhed blandt hjemløse og udsatte. Hvis de skal have kvalitet i det arbejde, må de også have fokus på den mentale sundhed, hos dem der hjælper. Derfor er Danmarks Mentale Sundhedsdag en vigtig mærkedag for dem. Både direktøren og flere medarbejdere var sidste år nye i kollegagruppen, det krævede derfor en ekstra indsats at lære hinanden at kende og få skabt et socialt fællesskab.
”Det er ikke nemt at starte nyt job, når man ikke får lov at møde kollegaerne fysisk. Det mærkede jeg på egen krop, da jeg startede som ny direktør hos WeShelter. Det kan være svært at mærke kulturen, og man bliver meget hurtigt bevidst om, hvor vigtigt det er med den uformelle snak ved kaffemaskinen eller videndeling over skrivebordet – nærværet har manglet under corona,” fortæller Ole Abildgaard Mikkelsen, som startede som ny direktør for WeShelter under coronapandemien.
Netop vigtigheden og betydningen af det fysiske møde har været en øjenåbner for WeShelter, og det blev startskuddet til at sætte fokus på den mentale sundhed. De søgte puljen og modtog 10.000 kr. til mental sundhed, og de valgte noget så atypisk som at tage ud at vogte får.
”Oplevelserne fra den dag med fårene sidder stadig i kroppen på os alle i kollegagruppen. Selv et helt år efter taler vi stadig om det. Det, at vogte får på en stor mark, var med til at kropsliggøre kommunikation. Skal du have succes med at vogte får, skal du samarbejde, bevare overblikket, og du må ikke gå i panik. En anden vigtig pointe er, at man skal tage sig tid til at stoppe op og have blik på helheden. Det er også gældende for at få succes med dit arbejde,” fortæller Ole Abildgaard Mikkelsen.
Dagen har ført til mange snakke om trivsel og god kommunikation efterfølgende, og det har givet anledning til at gøre tingene anderledes på arbejdspladsen. De har bl.a. indført et feedbackforløb og faste evalueringer af personalemøderne, hvor de tager sig tid til at stoppe op og tale om, hvad der har fungeret, og hvad der skal justeres på.