Workshop i psykologisk tryghed – trin for trin:
1. Formøde mellem konsulent og leder
2. Måling af psykologisk tryghed via elektronisk spørgeskema (anonymt)
3. Workshop
Inden workshoppen måler vi via en videnskabeligt funderet metode status på den psykologiske tryghed i jeres team på fire forskellige parametre. Så sikrer vi, at udgangspunktet for workshoppen og dermed jeres udvikling er præcist og pålideligt.
Sådan foregår processen – skræddersyet til jeres behov
Efter en grundig dialog designer og faciliterer jeg en workshop,, der opfylder jeres ønsker og behov. Vi sikrer, at processen bliver engagerende og effektiv, så I når frem til konkrete resultater og får optimal effekt.
Psychological Safety Index (PSI)
PSI måler psykologisk tryghed på arbejdspladsen via et anonymt spørgeskema, der tager få minutter at udfylde for den enkelte medarbejder. PSI måler psykologisk tryghed inden for fire hovedområder. Hver score afspejler, hvordan I som team opfatter forskellige aspekter af psykologisk tryghed. Jeres resultater sammenlignes med benchmark for PSI score. Når vi sammen reflekterer over jeres resultater og hvilke adfærdsmønstre der bidrager til jeres scores, bliver arbejdet med at styrke psykologisk tryghed meget konkret. De fire områder, som PSI fokuserer på, er:
Inklusion og diversitet
Oplever teammedlemmer, at de kan være sig selv uden frygt for at blive dømt?
Føler alle sig værdsat og inkluderet i fællesskabet?
Læring og vækst
Er der en kultur, hvor det er okay at stille spørgsmål og lære af fejl?
Er der åbenhed for feedback og udvikling?
Samarbejde og åbenhed
Tør medarbejdere dele idéer, tanker og bekymringer uden frygt for negative konsekvenser?
Bliver uenigheder håndteret konstruktivt?
Tryghed ved at tage risici
Føler medarbejdere sig sikre nok til at tage initiativ og prøve nye ting?
Er der en kultur, hvor man ikke bliver straffet for fejl, men ser dem som læringsmuligheder?
Efter en workshop eller en teamdag vil dit team være bedre rustet til at skabe et arbejdsmiljø, hvor alle føler sig trygge ved at bidrage, hvilket på sigt styrker både trivsel og teamets samlede præstation. Alle forstår betydningen af psykologisk tryghed og hvordan den enkelte kan bidrage til at styrke den psykologiske tryghed.
Udbytte af workshop hvor vi arbejder med psykologisk tryghed i teamet
Styrket tillid og åbenhed: Teamet opbygger en kultur, hvor det er trygt at dele tanker, idéer og bekymringer.
Fremmet innovation og læring: Medarbejdere tør udforske nye løsninger og lære af fejl uden frygt for negative konsekvenser.
Forbedret samarbejde og effektivitet: Bedre kommunikation og færre misforståelser fører til smidigere arbejdsgange og højere produktivitet.
Øget engagement og trivsel: Et psykologisk trygt miljø skaber grobund for højere arbejdsglæde og større medarbejdertilfredshed.