På 1.000 arbejdspladser landet over bliver medarbejdere klogere på stress, trivsel og arbejdsglæde, når de fejrer Danmarks Mentale Sundhedsdag i uge 41. For sjette år i træk har alle danske arbejdspladser haft mulighed for at søge Velliv Foreningen om 10.000 kr. til et event.
I år er ét emne gået igen i mange af ansøgningerne: Generationsforskelle. Projektleder for Velliv Foreningens ungeindsats, Louise Wind Nielsen, siger:
- Vi kan se, at generationers forskellige perspektiver på arbejdslivet fylder, når det kommer til kommunikation og samarbejde ude på arbejdspladserne. Vi er glade for at støtte aktiviteter, som bygger bro imellem generationer og peger på mulighederne for at lære af hinanden.
En dag om generationsforskelle
Én af de virksomheder, som afholder Danmarks Mentale Sundhedsdag i uge 41 er Retten i Esbjerg. Her deler de cirka 60 medarbejdere sig primært i to grupper: 50+ og unge imellem 25 og 35 år. Derfor har administrationschef Christian Just valgt, at årets mentale sundhedsdag netop skal handle om generationsforskelle og har booket et foredrag om emnet.
- Vi har fået rigtigt mange yngre ind, og det kræver en ny kultur, hvor de også får lov at sætte deres præg på tingene. Formålet med dagen er at få større forståelse for hinanden på tværs af generationer, forebygge misforståelser og styrke fællesskabet, siger Christian Just.
Også på en række andre arbejdspladser handler årets mentale sundhedsdag om samarbejdet imellem generationer. Det gælder fx Velux, Danfoss, Dansk Salt, Café Conrads i Vejle og Ringkjøbing Landbobanks afdeling i Sæby.
Der er brug for alle aldre
Ledelsesrådgiver og ekspert i generationer, Karen Christina Spuur, er ikke overrasket over, at emnet går igen i aktiviteterne på Danmarks Mentale Sundhedsdag. Hun fortæller, at hun ofte bliver tilkaldt som rådgiver, når der er distance og friktioner imellem yngre og ældre medarbejdere. Løsningen er dialog, understreger hun:
- Jeg anbefaler arbejdspladserne at sætte tid af til at tale om forskellene og styrkerne ved de forskellige generationer. godt samarbejde handler både om indsigt i generationsforskelle, rummelighed overfor personprofiler og livsfaser. Og jeg anbefaler at blande ældre og unge i teams, mentorordninger og på kontorer. For det handler om at lære hinanden godt at kende og have en rummelighed over for forskellige personprofiler og livsfaser.