Af Mettelise Pasgaard
”Hvis vi kun fokuserer på hjelm og sikkerhedssko, så kommer vi simpelthen ikke langt nok med at forebygge ulykker”.
Ordene kommer fra Jette Miller, som er projektdirektør i Lyngby-Taarbæk Forsyning. Hun stod bag projektafdelingens ansøgning til Danmarks Mentale Sundhedsdag med et ønske om at sætte fokus på det psykiske arbejdsmiljø. Det udgør er et led i en samlet strategi for at undgå arbejdsulykker.
På en halvdags-workshop stod konsulenterne Wervick og Larsen for oplæg, gruppearbejde og diskussion med fokus på samarbejde og på de forforståelser, der er i spil allerede inden et samarbejde. Der blev sat ord på det gode og det dårlige samarbejde, og dagen blev krydret med sjove øvelser, hvor deltagerne mærkede gruppedynamikker og forudindtagede meninger på egen krop.
Skruer op for det psykiske arbejdsmiljø
Lyngby-Taarbæk Forsyning vil i fremtiden skrue op for den psykiske del af deres strategi for arbejdsmiljø for at få færre ulykker. Selvom det ikke er et enkelt foredrag, der forandrer kulturen, mener Jette Miller, at midlerne fra Velliv Foreningen har gjort en forskel:
”Det her er noget, vi ellers ikke ville gøre. Det har været en rigtig god anledning til at prioritere tid til at tale med hinanden om godt samarbejde og få et fælles sprog om det. Jeg oplevede en stor begejstring hos medarbejderne over at få emnerne sat på dagsordenen og få talt om det.”
Topper statistikken over ulykker
Ifølge tal fra Arbejdstilsynet er ulykkesincidensen tre gange højere for ansatte inden for vand-, kloak- og affaldsområdet end gennemsnittet af andre brancher. Samtidig er Lyngby-Taarbæk Forsyning i en betydelig omstillingsproces, hvor både mængden af opgaver og opgavernes kompleksitet stiger markant. Inden for de næste fem år skal forsyningen investere for mere end 1 milliard i blandt andet klimasikringsprojekter.
Det stiller ifølge Jette Miller meget store krav til samarbejdet – både på kontoret og på byggepladsen:
”Vi ved, at dårlig trivsel og dårligt samarbejde giver sig direkte udslag i statistikken over arbejdsulykker. Men det psykiske arbejdsmiljø er ofte branchens blinde vinkel, fordi de nemmeste er at fokusere på de fysiske forhold på en byggeplads. Det bliver målt, og det bliver der ført tilsyn med. Derfor brugte vi målrettet den mentale sundhedsdag til alene at sætte fokus på det gode samarbejde. Det var eneste punkt på dagsordenen.”